1.    Nieuwelingen

2.    Corona

3.    Zieken en geblesseerden

4.    Sportieve prestaties

5.    Herinneringen/anekdotes

6.    Planning trainingen komende maanden

7.    Kopij volgende nieuwsbrief en nieuwe ideeën

         

Lever je oud papier in bij DHL!! Dat levert DHL geld op voor haar jeugd.


Hallo allemaal,

 

 

 

We zitten in een lock down door het Coronavirus. Het is wel een intelligente, omdat wij Nederlandse ingezetenen intelligent zijn. Minder intelligent was de lock down van mijn computer. Het ding weigerde elke medewerking na een mislukte update. Nadat één van mijn zoons tevergeefs had gepoogd het apparaat weer aan de praat te krijgen en nadat ik vervolgens twee weken niet in Delft was, heb ik het ding maar eens weggebracht en gelukkig doet hij het nu - na een slordige anderhalve maand - weer. Omdat ik al die tijd niets heb kunnen overnemen van mailtjes, kan het zijn dat je een door jou aan mij gestuurd berichtje niet terugvindt in deze nieuwsbrief. Stamtafelpraatjes zijn er uiteraard niet meer, dus verhalen uit die hoek heb ik sowieso niet kunnen opnemen.

 

Ik wil op deze plek Joop Raaphorst bedanken voor zijn inbreng voor dit Felixertje. Zonder die inbreng zou het deze keer een miezerig en kort vodje zijn geworden. Sterker nog, als ik alles nu had opgenomen, dan zou dit mogelijk het grootste “Felixertje” uit het bestaan zijn geworden!!

Henk Zwijnenburg

 

 

 

  1. Nieuwelingen
    Deze keer hebben we geen nieuwe leden mogen begroeten.

  2. Corona
    Eind 2019 werd de wereld geconfronteerd met het Coronavirus, of wel COVID-19. In februari arriveerde het virus ook in Nederland. Zoals we inmiddels allemaal wel weten kan dit nieuwe virus erg vervelende consequenties hebben met tot in extremis de dood er op volgend. Er is nog geen vaccin voor beschikbaar. In de kortste keren werden daarom ook - net als elders op onze aardbol - door onze regering, in afstemming met het OMT (Outbreak Management Team), allerlei maatregelen afgekondigd.
    Eén van die maatregelen was dat sporten in groepsverband niet meer mag. Van het ene op het andere moment werd het clubverband uit Felix gerukt, overigens net als bij DHL waar wij ons thuis hebben en alle andere sportverenigingen en wat dies meer zij. We zijn nu hoofdzakelijk aangewezen op het individueel sporten, al weet ik dat er zowel dinsdags als zaterdags wel enkele mensen zijn die op de Sportring bij de ingang van het Hertenkamp verzamelen en dan twee aan twee op minstens anderhalve meter met elkaar gaan lopen. Ik ben daar niet bij; voorlopig geef ik er de voorkeur aan om alleen te lopen, ook al doe ik dat “met pijn in het hart”.
    Maar vanavond hoorde ik dat we vanaf 11 mei weer samen naar buiten mogen, als we maar anderhalve meter afstand houden.
    Ik hoop dat geen van ons is of wordt getroffen door het virus en als dat wel zo is dat het dan mild is (geweest). En datzelfde hoop ik ook voor alle geliefden in jullie omgeving. Wat ik ook hoop is dat er binnen niet al te lange tijd een vaccin beschikbaar komt om ons in de toekomst hiertegen te beschermen.

  3. Zieken en geblesseerden
    Vier mensen zijn om uiteenlopende redenen al langere tijd uit de running, Koos v.d. Kraan, Anneke Luijten, Teja v. Rooijen en Wim van Geest. En dan hoop ik maar, dat ik nu niemand over het hoofd zie.
    Koos is inderdaad, zoals in het vorige Felixertje geschreven, eind februari geopereerd. Een week later mocht Koos, na 100 dagen in ziekenhuis en verzorgingshuis te zijn geweest, weer naar huis. Daar is hij nu verder aan het herstellen en revalideren. Volgens het laatste mij bekende bericht was Koos in afwachting van een traplift in huis om weer naar boven te kunnen gaan; hopelijk is die er inmiddels.
    Anneke Luijten is ook al langere tijd uit de running. Vorige jaar was ze al eens langdurig ziek geweest en een paar maanden geleden is ze getroffen door hersenvliesontsteking. Daarvoor is ze met spoed opgenomen geweest in het ziekenhuis. Inmiddels gaat het weer beter met haar, maar ook hiervan weet ik de finesses niet.
    Voor beide hoop ik dat ze zoveel als mogelijk weer zullen herstellen.
    Teja heeft een zware blessure aan een knie. Duidelijk is dat ze niet meer zal kunnen hardlopen en zelfs wandelen is niet meer mogelijk. Gelukkig kan fietsen wel en ze kan dus gaan aanhaken bij de fietsgroep, zodra die weer van start gaat.
    Op de valreep las ik in de app dat Wim van Geest weer gezondheidsproblemen heeft. Nadat hij een half jaar geleden drie bypasses heeft gehad, blijkt er nu weer een verstopping te zijn. De cardiologen hebben dit niet kunnen verhelpen. Hij moet nu zijn cholesterol omlaag krijgen en beta blokkers slikken. Ook Wim wens ik vanaf deze plek een voorspoedig herstel.

  4. Sportieve prestaties
    Het sportieve loopseizoen is door het Coronavirus abrupt afgebroken. Toch werd er voor de lock down door verschillende van jullie nog aan loopjes meegedaan. Hopelijk staan de geleverde prestaties alle hieronder vermeld. Zo niet, dan komt dat misschien wel door de bovengenoemde niet bijster intelligente lock down van mijn computer. Stuur dan nogmaals je prestatie naar mij toe; dan komt die alsnog in de volgende editie, waarin – naar ik vrees – geen verdere sportieve prestaties kunnen worden vermeld vanwege ontbrekende prestatieloopjes. Want ik verwacht dat dat fenomeen voorlopig wel voltooid verleden tijd zal zijn.

    Schrikkelzaterdagloop

    Joop Raaphorst heeft me onderstaand stuk gestuurd over deze loop, die eens in de 28 jaar gelopen kan worden. Het is deels herinnering, deels actualiteit en deels voorbeschouwing.

    We schrijven 1992 als we op de laatste dag van februari ons vaste zaterdagse trainingsrondje vanuit Delft via Nootdorp en Pijnacker lopen. Dat is dan, met een start om 08:00 uur, een rondje van 25 km wat ons door het buurtschap Oude Leede en natuurgebied de Ackerdijkse Plassen voert. We gaan om molen ‘De Valk’ in Berkel en Rodenrijs terug naar Delft. Dit is een prima afstand (door ons kort aangeduid als ‘rondje molen’) om te trainen voor de marathon maar ook voor de hele triatlon die we in die jaren met regelmaat volbrengen. ‘We’ zijn dan de langeafstand groep van Felix.
    Het was prima weer, onbewolkt met een zwakke wind en een graadje of 8 C
    ˚. Samen met Leo Groenewegen (zoon van Jan) kwam er een tijd van 1u46.02. op onze klokjes. Het is dat de Brouwers (Rob en Jos) met wintersport waren anders was het wellicht nog sneller gegaan. Wij waren daar in ieder geval voor een trainingsloop best content over en constateerden dat het ook nog 29 februari en dus schrikkeldag was. We benoemden het ons ‘schrikkelzaterdagrecord’. Enig rekenwerk leerde ons dat de kans voor de Brouwers om dit record te verbeteren pas weer op 29 februari 2020 zou aanbreken. We maakten de afspraak dat, bij leven en welzijn, wij dan een poging zouden ondernemen.

    Het is zaterdag 29 februari 2020 en dus 28 jaar later. Er is veel gebeurd in al die jaren. In 1993 besloten Rob en zoon Jos Brouwer ons mooie trainingsrondje van 25 km tot wedstrijd te verheffen; met startnummers en tijdregistratie. Dat werd de ‘Oude Leedeloop’. Ieder jaar op de eerste zaterdag van december om 08:00 uur viel daarna bij DHL het startschot. Dat werd vijftien jaar volgehouden en dat heeft ’n kleine 400 lopers uit de regio Delft, waaronder 36 Felixleden, zeker plezier gebracht. Zelf lukte het mij om ieder jaar te finishen en het mooie shirt, ieder jaar in een andere kleur en met de molen er op, te verdienen.
                 

    Er is sinds 1992 veel in de wereld veranderd. Internet, google, mobieltjes, sociale media; de wereldwijde communicatie is geheel anders ingekleurd. Ook privé was het een achtbaan: twee huwelijken armer, vier (+klein)kinderen en een lieve vriendin rijker. Ook mijn werkzaam leven is al lang achter de rug, maar wat bleef is mijn passie voor het lopen. Daardoor zijn er sinds 1992 nog 38 marathons bijgekomen (teller bleef stil staan op 100) en train ik wel minder maar nog steeds met plezier. Mijn jarenlange fiets- en loopmaatje Leo Groenewegen Is het ook rustiger aan gaan doen  en traint alweer een aantal jaar niet meer bij ons. Het was dus even schrikken toen hij mij eind vorig jaar digitaal aansprak: “Joop, schrikkelzaterdag komt er weer aan, we hadden toch een afspraak?” Schrikkelzaterdag  blijft natuurlijk een bijzondere dag waarop je bijzondere dingen moet doen. Je verjaardag, Pasen, Kerstmis, Oud  & Nieuw, enz.; ze passeren ieder jaar, maar de schrikkelzaterdag slechts eens in de 28 jaar!

    Mijn lijf en leden zijn, ook met mijn 78 jaar, nog zo goed dat ik niet op zie tegen een rondje ‘Oude Leede’ en afspraken dien je na te komen. Gelet op mijn voornemen om de week erna
    [JR1]  de CPC-loop (halve marathon) te doen besloten we dat in 2020 20 kilometer genoeg was  en dus het lusje Pijnacker weg te laten. Natuurlijk gingen we wel door Oude Leede en rond de molen! Het leverde een nieuw schrikkelzaterdagrecord op (nu op de 20 km) maar veel dankbaarder was ik dat het mij gegeven was om na 28 jaar onze afspraak na te kunnen komen. Gesteund door mijn huidige trainingsmaatjes Annemieke, Carmen en Frank liepen Leo en ik, vergezeld door Jos Brouwer (ooit wedstrijdleider ‘Oude Leedeloop’) in de laatste stormvlagen van februari,  het ‘rondje molen’. Het werd een recreatief tempo want er moest het nodige bijgepraat worden. Rob Brouwer had de storm getrotseerd en stond keurig bij de molen te vernikkelen om ons in deze ‘bewogen’ loop vast te leggen. Of we de volgende afspraak, nu op zaterdag 29 februari 2048,  weer waar kunnen maken valt te betwijfelen. De intentie is er, het (door Frank ontworpen) schrikkelzaterdagshirt is er al geschikt voor en de afspraak staat! Rest mij dank aan Annemieke, Carmen en Frank voor de mede-uitvoering van een historische afspraak.

    CPC-loop

 

Dat de City-Pier-City Loop op 8 maart voor ons voorlopig de laatste prestatieloop zou worden, dat had niemand echt kunnen bevroeden. Maar we wisten natuurlijk allemaal dat het Coronavirus al in Nederland rondwaarde en er dus gekke dingen voor de deur stonden.

Het weer was niet al te fantastisch, kan ik me nog herinneren. Zelf ben ik bij de één-kilometerloop gaan kijken waaraan mijn kleinkinderen Jade en Tygo, onder begeleiding van coach mama, meededen. Ze renden met z’n drietjes deze afstand in ruim 7 minuten. Wie weet zien we ze over een aantal jaren nog eens bij ons aan de start verschijnen van de Felix-trainingen.

Op de 5 kilometer deden Tamara Havinga en Linda Wolf mee. Beide eindigden in een tijd van 36.25 minuten. Het zal onderweg best gezellig zijn geweest, als ik de dames goed inschat.


Ook op de 10 kilometer hadden we twee deelnemers, Frank Foole en Marco Wolf. Frank verscheen samen met zijn broer Jos aan de start. Frank deed over deze afstand 52.31 minuten en won daarmee de broederstrijd, want hij liet zijn broer Jos 12 seconden achter zich. Voor Marco verliep de CPC niet zoals hij had gehoopt. Hij wist de 10 kilometer weliswaar uit te lopen en wel in een tijd van 1.04.59 uur, maar hij hield er wel een lopersknie aan over.

Op de 21 kilometer hadden we drie deelnemers, te weten Carmen Kooloos, Annemieke v.d. Plaat en Joop Raaphorst. Carmen en Annemieke bleven, zo meldde Joop, ‘gezusterlijk’ bij elkaar en finishten ook samen, zij het dat Carmen volgens de uitslagenlijst een fractie eerder binnen was dan Annemieke. Ik houd het voor beide op een eindtijd van 2.07.58 uur. Joop liet de dames, galant als hij is, netjes voorgaan. Hij beëindigde de CPC in een tijd van 2.10.13 uur.
Joop scheef me over zijn prestatie nog het volgende. Zijn eerste deelname aan de CPC was in 1980 en hij finishte toen in 1.28.57 uur (Rob Brouwer en Rob Bloot deden er toen 1.20.06 resp. 1.28.34 over). Rekenkundig is Joop sindsdien 40 jaar ouder geworden en hij heeft zo’n 40 minuten langer gedaan over dezelfde afstand; dat is een achteruitgang van 1 minuut per jaar. Dat is, zo meldde Joop, op zich netjes ware het niet dat het de laatste jaren exponentieel terugloopt. Maar zo lang hij nog vooruit loopt en niet achteruit, dan hoopt Joop na zijn 23e CPC-deelname ooit nog de 25e te voltooien. En hij is, laten we dat even duidelijk stellen, nog lang niet als laatste geëindigd. Hij liet nog altijd 1.500 lopers zijn hielen zien.
En Joop, bedenk wel, je geniet veel langer van je inschrijfgeld, dat voor iedere recreant uiteindelijk hetzelfde is. Per gelopen minuut ben je dus veel goedkoper uit.

 

5.    Herinneringen/anekdotes
Ik had hier een stukje kunnen opnemen dat ik van Joop Raaphorst heb ontvangen. Maar zoals boven al geschreven, laat ik dat liggen tot het volgende “Felixertje”.

 

  1. Planning trainingen komende maanden
    Tot begin van de avond (woensdag 6 mei 2020) stond hier: “Roept u het maar!! Ik weet het echt niet.”
    Inmiddels hebben we van Rutte en De Jonge vernomen dat wij achttien-plussers vanaf maandag 11 mei a.s. weer gezamenlijk buiten mogen gaan sporten. We mogen wel anderhalve meter afstand van elkaar gaan houden. Dat zal wennen worden. Hoe we dit in het vat gaan gieten en vooral wanneer we weer als club kunnen starten (al dan niet vanaf DHL), dat weet ik nog niet. Maar dat zullen we ongetwijfeld binnenkort bekendmaken.

  2. Kopij volgende nieuwsbrief en nieuwe ideeën
    Je kunt kopij voor de volgende nieuwsbrief bij mij aanleveren tot in elk geval eind juli 2020 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 


 [JR1]